Translate

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σπιτική μαύρη βαφή για δέρματα (κι όχι μόνο) - μαύρο ξυδιού

Η απλη αυτή βαφή λέγεται μαύρο ξυδιού ή vinegaroon. Χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε ξύδι και ατσάλι.

Βάζουμε τα υλικά μας που ειναι από ατσάλινα σφουγγαρακια πρόκες, κομματάκια σίδερο, λαμαρίνας κλπ και τα βαζουμε σε ενα δοχείο μαζί με το ξύδι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν εχει και σκουριά το σίδερο ξεκινά πιο γρήγορα η διαδικασία.

Το κλείνουμε πρόχειρα κάνοντας και μερικες τρύπες στο "καπακι" για να αεριζεται. Εκεί θα μείνει μια με δυο εβδομαδες με ενδιαμεσα κουνηματα και μετά θα το φιλτραρουμε σε ενα φιλτρακι του καφέ το αποθηκεύουμε.







Στην πραγματικότητα όσο πιο πολύ το αφήνουμε με τις προκες μεσα γίνεται πιο ισχυρό, μέχρι την στιγμή που θα το ανοίξουμε και δεν θα έχει την εντονη μυρωδιά ξυδιού. Εν τέλει παίρνει ενα πολύ σκούρο χρώμα.

το μαύρο ξυδιού χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό ξύλων αλλά και δερματος. Δεν είναι ακριβώς βαφή, αντιδρά με τις τανίνες και δίνει αυτό το αποτέλεσμα.

Κάποια παρδείγματα βαφής με αυτό το χρώμα σε δέρματα και σε ξυλο:

Εδώ στην θήκη:



κι εδώ σε ξυλινη λαβή και θηκη που πριν είχαν το ανοιχτό ξανθό χρώμα της δρυός:

αρχικά το ξύλο(η λαβή που προεξέχει είναι ήδη "βαμμένη"):





και εν τέλει:




Αυτά!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ένα απλό βοσκομάχαιρο


Εδώ έχω ενα βοσκομάχαιρο που εχω φτιάξει εδώ και καιρό. Και τωρα που ηρθε η ωρα να φυγει ειπα να το ανεβασω. Η λάμα του ειναι 16,5 εκατοστά μήκος από ατσάλι που προερχεται από δισκο κοπής μπετου παχους 5χιλιοστών. Βαμμένο σε ηλιέλαιο σε 3άρηδες κύκλους.

Μπήκε ελάχιστα στο καμινι για να πάρει την κουρμπα που έχει και για να μακρύνει λίγο η λάμα καθώς το ρετάλι που δούλευα ήταν σε λίγο άτσαλο σχήμα. Εφαγε και λιγο ξυλο στην κοψη με την ευκαιρια.

Το φινιρισμα ειναι φτωχό και δεν εχει και θηκη καθώς πάει απευθείας για χρηση ως μαχαίρι σφαξίματος, οπότε δεν την κάναμε πλουμιστή αυτή την κοτα...
'Oμως για μενα έχει ενδιαφέρον σαν φόρμα λαβής-λάμας.

Στην λαβή τα πλακίδια είναι βελανιδιά που έχει σκουρύνει με μαύρο ξυδιού.






κατι που δεν φαινεται στις φωτο ειναι η διαμόρφωση της κόψης. Εκανα ενα τεστ (χαβαλε) και κοβει το αλουμινιο απο τα κουτακια της μπυρας σε φλουδες οπως το χαρτι.

Αυτο βεβαια δεν λεει κατι για την ποιότητα της λάμας παρά μόνο για την κόψη-ακόνισμα να ειμαι καθαρος...και εχει και την πλάκα του!